מכיוון ששוק הדובים של 2022 נמשך עד כאב בארה”ב וברחבי העולם, החוכמה המקובלת מעידה על כך שהמשקיעים יניפו את הדגל הלבן.
עם זאת, סקר חדש של פלטפורמת השווקים הפיננסיים העולמי Investing.com מגלה שלמרות שהמשקיעים הקמעונאיים אכן חווים עייפות כאשר תיקי ההשקעות שלהם ממשיכים להיפגע, הם בכל זאת שומרים על תחזית מלאת תקווה לשאר החודשים של שנה זו ואילך.
על פי הסקר שנערך בקרב 1,602 משיבים בארה”ב, 90% מהמשקיעים הקמעונאיים עדיין מתכננים להמשיך ולהשקיע השנה, כולל 30% שמתכוונים להשקיע “באגרסיביות”. ובעוד שהמשקיעים המוסדיים נוטשים יותר ויותר מניות, עבור 85% מהמשקיעים הקמעונאיים, התיקים שלהם נותרו מורכבים ברובם ממניות (אחריהם 40% עבור תעודות סל, 17% עבור אג”ח, 15% עבור מטבעות קריפטוגרפיים ו-13% עבור סחורות).
האופטימיות של המשקיעים הקמעונאיים באה לידי ביטוי גם בעובדה ש-57% מהנשאלים חוזים את תחילתו של שוק שורי ב-12 החודשים הקרובים.
“דור חדש של משקיעים קמעונאיים, שנכנסו לשוק בשיא מגיפת הקורונה, הפך מותנה לקנות את הירידה, ללא קשר לתנאי השוק, חששות הערכות שווי ודאגות מאקרו כלכליות”, אמר ג’סי כהן, אנליסט בכיר בהשקעות. com. “במובנים רבים, המשקיע הקמעונאי הפך לכוח קולקטיבי חזק יותר מהמשקיע המקצועי, ופשוט לא אכפת להם מאותם דברים כמו המומחים”.
כמובן, התחזית האופטימית יחסית הזו לא מרככת את המכה של שנה דובית ידועה לשמצה. 76% מהמשקיעים הקמעונאיים ראו את התיק שלהם יורד בערכו במהלך 2022, ו-1 מכל 5 הפסיקו להיסחר לחלוטין.
בחפירה עמוקה יותר לתוך הצניחה בשוק, מניות הטכנולוגיה חוו שנת 2022 אכזרית במיוחד, עם שווי הנאסד”ק צנח ביותר משליש. 56% מהנשאלים מאשרים שהצניחה הטכנולוגית לא הסתיימה, ושהם צופים הפסדים נוספים עבור מניות הטכנולוגיה בחודשים הנותרים של 2022. עם זאת, המשנה הפוטנציאלית של הציפיות שלהם להמשך השנה הזו היא אמונתם שבשנה הבאה יהיו בשלים להתאוששות בתחום הטכנולוגיה, כאשר 74% מהמשיבים יחזיקו במניות הטכנולוגיה שלהם מתוך אמונה שהם יתאוששו ב-12 החודשים הקרובים. גם אנליסטים של Citi צופים שנת חזרה למניות הטכנולוגיה בשנת 2023. יתר על כן, גם משקיעים קמעונאיים מנצלים את הרגע באמונה שהתחתית נמצאת בפנים, כאשר 54% מתכננים לקנות את הצניחה הטכנולוגית הנוכחית.
“בעוד שצפויה תנודתיות נוספת בשווקים עד סוף השנה ותחילת 2023, המניות עומדות לעלות התאוששות חזקה על רקע סימנים לכך שאולי האינפלציה הגיעה לשיא, מה שעשוי לאפשר לפד להתמקד במדיניות המוניטרית ולהתחיל להוריד את הריבית בתגובה להאטה בכלכלה “, המשיך כהן. “אכן, לשוק המניות יש רקורד עקבי של התאוששות הפסדים תלולים והתחזקות לשיאים חדשים לאורך זמן.”
על רקע חוסר היציבות המתמשכת בשוק, המשקיעים באופן לא מפתיע הם הכי שוריות במניות טכנולוגיה מוכרות בחודשים הקרובים, כולל אפל (NASDAQ:AAPL) (44%), אמזון (NASDAQ:AMZN) (39%), מיקרוסופט (NASDAQ) :MSFT) (33%), אלפבית (NASDAQ:GOOGL) (31%) וטסלה (NASDAQ:TSLA) (29%) כמניות עם האפסייד הרב ביותר. השנה, יותר ממחצית (55%) מהמשקיעים הקמעונאיים השקיעו בטכנולוגיה למרות הצניחה במגזר, מה שמחזק את הרעיון שהם מוכנים להמשיך ולהשקיע בטכנולוגיה בחודשים הקרובים. 34% מהמשקיעים הקמעונאיים מאמינים שהטכנולוגיה היא הסקטור בעל הפוטנציאל הרב ביותר בחודשים הקרובים, ואחריו מניות הסחורות (20%).
“ההיסטוריה מלמדת שחברות מנצחות נוטות להמשיך לנצח”, הוסיף כהן.
הצמא של המשקיעים ליציבות משתרע על מגזר המטבעות הקריפטו, שכן 42% מהמשקיעים הקמעונאיים הפחיתו את השקעותיהם או נסוגו לחלוטין ממטבעות הקריפטו בשנה האחרונה. רק 31% מהמשקיעים הקמעונאיים משקיעים כעת במטבעות קריפטוגרפיים – ירידה דרמטית משיעור ההשקעה שלהם במטבעות קריפטוגרפיים של 67% ש-Investing.com תיעדה בסקר של נובמבר 2021. 60% מצפים שערכי מטבעות קריפטוגרפיים יצנחו עוד במהלך השנה הבאה, מה שמצביע על כך שעידן הזהב להשקעות במטבעות קריפטוגרפיים עשוי כבר להגיע לסיומו; רק 12% מאמינים שהקריפטו יגיע לשיאים הקודמים שלו.
“עליית הריבית ותשואות האג”ח הכבידו על מטבעות הקריפטו במשך רוב השנה”, אמר כהן. “כשהשיעורים נמוכים, המשקיעים נוטים יותר לקפוץ לנכסים רגישים לסיכון. עם זאת, כשהשערים מתחילים לעלות, המשקיעים הופכים הרבה יותר רגישים לסיכון, וזה מה שראינו בשוק הקריפטו”.
בינתיים, 29% מהמשקיעים הקמעונאיים השקיעו באנרגיה מתחדשת ב-2022, מה שמפגין את אמונתם באחד המגזרים היחידים שדווקא הניבו ביצועים טובים יותר או אפילו עמדו בציפיות בשוק השנה. עם חוק הפחתת האינפלציה – שנחתם על ידי הנשיא ג’ו ביידן באוגוסט – הכולל סובסידיות וזיכויים בסך 370 מיליארד דולר להשקעה באנרגיה נקייה, rene ווייבלס יהיה שוב מגזר שצריך לצפות בו לזינוק פוטנציאלי בהשקעות פרטיות במהלך שארית השנה הזו כמו גם ב-2023.
“חברות המעורבות בתעשיית האנרגיה דלת הפחמן, כמו יצרני פאנלים סולאריים ויצרני טורבינות רוח, כמו גם חברות הפועלות בכל שרשרת האספקה של EV, צפויות להפיק תועלת מירבית ככל שהעולם עובר מדלקים מאובנים לאנרגיה חלופית, ” סיכם כהן.
בסופו של דבר, אי אפשר לצבוע את המציאות ש-2022 גבתה מחיר כבד ממשקיעים. אבל הערכת המשקיעים הקמעונאיים לגבי העתיד הקצר והארוך יותר מעוררת תקווה במיוחד ומאשרת את כוונתם להרחיק אותו בשווקים הפיננסיים במהלך 2023.